Nawigacja

Księga Potraw
Pierożki z kaszki z serem

Składniki:

50 dag kaszy manny

500 ml mleka,

2 jaja,

Sól,

Ser biały półtłusty – 25 dag,

3 żółtka,

5 dag masła,

Jajko do smarowania pierogów,

120 ml śmietany 36 %,

4 dag cukru.

Sposób przygotowania:

Ugotować na mleku kaszkę na gęsto, dodać do gorącej jeszcze kaszki 2 całe jajka, posolić i wymieszać. Ser utrzeć z trzema żółtkami i pianą z białek. Po przestygnięciu, nabrać kaszę łyżką, następnie rozpłaszczyć na dłoni umaczanej w maśle, nakładać ser, zawijać jak pierogi, dobrze dociskając brzegi, żeby ser nie wypłynął. Ułożyć na blachę wysmarowana masłem, posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 20 minut do zrumienienia. Serwować na półmisku, oblać zrumienionym masłem lub podawać z bitą śmietaną z cukrem.