8 października 2012
/
Przez:
TOK/
- 0 Komentarzy
/
- Księga Potraw
Składniki:
50 dag kaszy manny
500 ml mleka,
2 jaja,
Sól,
Ser biały półtłusty – 25 dag,
3 żółtka,
5 dag masła,
Jajko do smarowania pierogów,
120 ml śmietany 36 %,
4 dag cukru.
Sposób przygotowania:
Ugotować na mleku kaszkę na gęsto, dodać do gorącej jeszcze kaszki 2 całe jajka, posolić i wymieszać. Ser utrzeć z trzema żółtkami i pianą z białek. Po przestygnięciu, nabrać kaszę łyżką, następnie rozpłaszczyć na dłoni umaczanej w maśle, nakładać ser, zawijać jak pierogi, dobrze dociskając brzegi, żeby ser nie wypłynął. Ułożyć na blachę wysmarowana masłem, posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 20 minut do zrumienienia. Serwować na półmisku, oblać zrumienionym masłem lub podawać z bitą śmietaną z cukrem.