Nawigacja

Księga Potraw
Pierożki z ciasta francuskiego po trzebiatowsku

Składniki:

40 dag mrożonego ciasta francuskiego, 2 woreczki kaszy jęczmiennej, 1 jajo, 2 cebule, 0,5 kg surowego, wędzonego boczku, pieprz, sól, natka pietruszki, 2 łyżki posiekanego szczypiorku.

Ciasto francuskie rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę zeszklić na oliwie. Na patelnię wsypać ugotowaną kaszę. Boczek pokroić w małą kostkę, podsmażyć i wymieszać z kaszą i Cebulką. Prażyć na wolnym ogniu, doprawić do smaku pieprzem i solą. Pod koniec dodać natkę pietruszki i szczypiorek. Ciasto pokroić na 32 kwadraty i po nałożeniu nadzienia poskładać je na pół, zlepić brzegi pierożków. Pierożki układać na blaszce wyścielonej dwiema warstwami pergaminu, posmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem wody i piec 20-25 min. W piekarniku nagrzanym do 200 C.

Potrawa przygotowana przez Dom Pomocy Społecznej w Jarominie, grupa II.