Nawigacja

Akademia Malucha
„Tłusty czwartek”- smażymy chruściki.
Już niedługo (11 lutego) „Tłusty czwartek” – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem ,znany także jako zapusty, mięsopust, karnawał.
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas pieczenia faworków, pączków.
Smaży się je także w tłusty czwartek.
Faworki ,chrust, chruściki, także kreple– polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki smażone i posypywane cukrem pudrem. Z takiego samego ciasta robi się także tzw. róże karnawałowe.
Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Zagniecione ciasto tłuczone jest wałkiem, składane i ponownie tłuczone, czynności te są powtarzane wielokrotnie, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.
 
Przepis:
2,5 szklanki mąki
8 żółtek ( z białek możemy zrobić bezy)
łyżka spirytusu (może być też ocet 6%, który pełni funkcję spulchniacza oraz zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu)
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
ok. 6 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
olej i kostka smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
 
SMACZNEGO!