19 października 2016
/
Przez:
TOK/
- 0 Komentarzy
/
- Aktualności
Konkurs kulinarny „Potrawa pomorska” odbywa się w ramach projektu „Trzebiatów- spotkania pomorskie”. Celem konkursu jest podtrzymanie zwyczaju przyrządzania tradycyjnych potraw naszego regionu, w tym także według przepisów „przywiezionych” na nasze ziemie przez osadników i przesiedleńców. Przepisy potraw biorących udział w konkursie będą umieszczone w „Trzebiatowskiej księdze potraw pomorskich”, a przepis zwycięskiej potrawy w publikacji poseminaryjnej.
Jury konkursowe wybrane spośród uczestników seminarium: Waldemar Witek, Zbigniew Sobisz i Marek Kwiatkowski, przyznało miejsca:
I -Warsztat Terapii Zajęciowej w Jarominie (ryba w sosie pomidorowo-paprykowym)
II- Teresa Ładyżyńska (śledź z rodzynkami, jabłkami i śliwka węgierką)
III- Iwona Wójtów (golonka w marchewce).
Wyróżnienia: Dominika Bedryj (makaron w sosie śmietankowym, Maria Bedryj (dorsz w sosie musztardowym), Anna Franosik (ciasteczka ze skwarkami), Dom Pomocy Społecznej w Gryficach (paprykarz).
Gratulujemy!