Nawigacja

Aktualności
Dzień chleba.

16 października to wyjątkowa data zarówno dla piekarzy jak i wszystkich miłośników wypieków. Tego dnia wypada Światowy Dzień Chleba. Chleb towarzyszy nam od zarania dziejów. Był częstym gościem na stołach starożytnych Egipcjan oraz Greków, jadano go także w średniowieczu (stąd tradycja witania gości chlebem i solą). Ale na tym nie koniec. Chleb obecny jest także w sztuce. Pojawia się w utworach literackich, jest też bohaterem obrazów. Wielu uważa, że jego smak przywodzi na myśl lata dzieciństwa, kojarzy się z tradycją, rodzinnym domem, beztroską. Jest nieodłącznym elementem naszej narodowej kultury, bo to właśnie Polska znana jest w świecie z najlepszych wypieków. W Dyskusyjnym Klubie Przyjaciół Książki dzieci dowiedziały się jakie chleby jada się w innych krajach.  Potem mogły ich posmakować i ocenić czy niemiecki pumpernikiel, francuska bagietka, meksykańska tortilla, włoska ciabatta, amerykański tostowiec czy może nasz polski wiejski chlebek smakuje im najbardziej. Rozmawialiśmy o pracy piekarza i cukiernika, wysłuchaliśmy książki Joanny Jagiełło „Różowe babeczki”, a na koniec wcieliliśmy się w rolę cukierników. Uczestnicy zajęć mieli za zadanie wylepić swoje babeczki plasteliną, aby stały się smakowite i kolorowe.