Nawigacja

Aktualności
Współpraca dla tradycji

Z wizytą w zagrodzie chłopskiej w Gosławiu

Podsumowaniem działań w ramach projektu ,,Współpraca dla tradycji” realizowanego przez Trzebiatowskie Towarzystwo Kultury był piątkowy (08.09.) wyjazd do zagrody chłopskiej w Gosławiu. Wcześniej przez dwa dni kilkadziesiąt chętnych osób, w tym członkowie TTK, uczestniczyło w warsztatach wypieku pierników norbertańskich. Zagniataliśmy kilogramy pachnącego miodem i korzeniami ciasta, formowaliśmy pierniki w tradycyjnych drewnianych formach w kształcie słonia, piekliśmy i pakowaliśmy przysmaki do torebek z pieczęciami. Podczas warsztatów nie zabrakło kulinarnych wspomnień i rozmów na temat przepisów z domu rodzinnego, smaków dzieciństwa oraz wymiany doświadczeń i kuchennych tricków. Wyjazd integracyjno-edukacyjny do Gosławia stanowił sympatyczne zakończenie smacznego projektu. Powitał nas gospodarz zagrody, Pan Robert Szymanowski, który oprowadził nas nie tylko po obejściu i poszczególnych pomieszczeniach gospodarczych, ogrodzie i sadzie, ale pozwolił także zajrzeć do wnętrza domu, XIX-wiecznej chałupy. Zachowane oryginalne elementy wyposażenia, stolarka drzwiowa i okienna, posadzki, wspaniały kuchenny piec kaflowy, meble, skrzynie i kufry nadają domostwu specyficznego, ciepłego klimatu i autentyczności. Gospodarz barwnie opowiadał o historii zagrody, jej ciągłej odbudowie, pokazywał narzędzia i maszyny niezbędne dawniej w każdym gospodarstwie. Uczestnicy poznali cały proces obróbki zboża od młócenia cepami, przez mielenie ziarna w żarnach, aż do przesiewania mąki i przygotowania ciasta chlebowego na zakwasie. W drewnianych maselnicach chlupotała gęsta śmietana, która po pewnym czasie zamieniała się w pyszne masło. Na węglowej kuchni skwierczały bliny z dodatkami, na słono z gulaszem lub na słodko, z sosem żurawinowym i prażonymi jabłkami. Do tego domowe ciasta z kruszonką i owocami, wiejski twaróg, smalec, gotowane kolby kukurydzy, kawa, herbata i wyśmienity czerwony barszcz. Dodatkowo na ognisku można było upiec kiełbasę. Chłodna, deszczowa pogoda nie przeszkadzała, bowiem w dawnej stajni było ciepło i przytulnie. Kiedy z pieca wyjęto upieczony chleb, rozszedł się zapach świeżego, rumianego pieczywa. Każdy uczestnik opuścił gościnną zagrodę z kilkoma pajdami gorącego jeszcze chleba i blinami, które podbiły podniebienia naszych smakoszy. Na realizację projektu ,,Współpraca dla tradycji” Trzebiatowskie Towarzystwo Kultury otrzymało dofinansowanie z Programu ,, SPOŁECZNIK – zachodniopomorski system wspierania inicjatyw oddolnych” realizowanego przez Koszalińską Agencję Rozwoju Regionalnego S.A. dofinansowanego ze środków Samorządu Województwa Zachodniopomorskiego.