2 grudnia 2014
/
Przez:
TOK/
- 0 Komentarzy
/
- Aktualności
Do Świąt Bożego Narodzenia pozostało jeszcze trochę czasu, ale w Trzebiatowskim Ośrodku Kultury można już poczuć świąteczny klimat, smaki i zapachy. W poniedziałkowy poranek 1 grudnia, w ramach zajęć muzealnych pałac odwiedzili uczestnicy z Koła Regionalnego działającego pod opieką Ewy Idzi i Marioli Kamińskiej w Zespole Szkół z Oddziałami Integracyjnymi w Mrzeżynie. Tym razem tematem kilkugodzinnego spotkania były tradycje i zwyczaje bożonarodzeniowe.
Rozpoczęliśmy od zabawy w skojarzenia związane ze świętami, które wypisywaliśmy na specjalnej tablicy. Później układaliśmy świąteczne menu składające się oczywiście z 12 potraw. Nie zabrakło śledzi, kutii, makowca, pierników, karpia w galarecie, łazanek, czerwonego barszczu z uszkami, klusek z makiem, kompotu z suszonych owoców, pierogów z kapustą i grzybami, czy kapusty z grochem. Podczas prezentacji multimedialnej uczestnicy zajęć mogli zobaczyć jak zmieniały się świąteczne zwyczaje, dlaczego w kącie izby stawiano snopek zboża, co to była podłaźniczka i skąd przywędrowała do Polski choinka. W części kulinarnej zajęć przygotowywaliśmy pierogi z kapustą i grzybami. Własnoręcznie lepione pierogi, choć różniły się kształtem i ilością pysznego farszu smakowały pysznie i błyskawicznie zniknęły z półmisków. 6 grudnia, podczas ,,Mikołajek Wielokulturowych” odbędą się z kolei warsztaty pieczenia pierników. Zapraszamy!
Piotr Żak