Schmantkartofeln
8 października 2012
/
Przez:
TOK/
- 0 Komentarzy
/
- Księga Potraw
Składniki:
1 kg ziemniaków,
10 dag podwędzanej słoniny,
3 dag maki,
3 cebule,
0, 5 litra bulionu,
5 łyżek kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki tartego majeranku,
Sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Kartofle ugotować w łupinach, przelać krótko zimną wodą, jeszcze ciepłe obierać. Słoninę pokroić w kostkę i podsmażyć na wytopionym tłuszczu cebulkę. Dodać mąkę, wymieszać, podsmażyć, mieszając bulion. Powstały sos zagotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dodać kwaśna śmietanę, kartofle wkroić do sosu. Podawać z małosolnymi ogórkami.