Pszenica z warzywami
8 października 2012
/
Przez:
TOK/
- 0 Komentarzy
/
- Księga Potraw
Składniki:
30 dag pszenicy,
10 dag marchewki,
20 dag ziemniaków,
10 dag selera,
5 dag pietruszki,
5 dag porów,
50 ml oleju tłoczonego na zimno,
Sól, pieprz, majeranek,
Sposób przygotowania:
Pszenicę namoczyć na 24 godziny, ugotować i odcedzić. Marchew, seler, ziemniaki, pietruszkę pokroić w kostkę a por pokroić na talarki. Na patelnię lub do rondelka wlać olej i pokrojone warzywa. Gdy się lekko zarumienią podlać wodą – ok. 150 ml i przykryć pokrywką. Dusić ok. 10 min., pod koniec duszenia dodać przyprawy. Na talerz wyłożyć pszenicę w formie z pierścienia metalowego a na wierzchu ułożyć warzywa.