24 października 2014
/
Przez:
TOK/
- 0 Komentarzy
/
- Aktualności
Podczas seminarium naukowego „Trzebiatów- spotkania pomorskie”, rozstrzygnięto konkurs na „Potrawę pomorską”. I znów pojawiły się smakowite dania: pierogi z kaszą, ruskie, z mięsem i kurkami, gulasz z dziczyzny, czy ….zalewajka. Za najsmaczniejszą potrawę jury, którymi byli wszyscy uczestnicy seminarium, uznało gulasz z dzika Roberta Szymanowskiego, drugie miejsce zdobyły pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i boczkiem Stanisławy Kuski, natomiast trzecie miejsce przyznano Warsztatom Terapii Zajęciowej z Jaromina za pierogi ruskie z boczkiem. Wyróżniono: Teresę Ładyżyńską (zalewajka na maślance), Iwonę Ładyżyńską (pierogi z mięsem z indyka, kurkami), Ośrodek Neptuno Resort Dźwirzyno (krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowym), Michalinę Pylak (kluski z dyni), Warsztat Terapii Zajęciowej w Trzebiatowie ( łazanki z kapustą, śledzie w sosie pomidorowym). 23 października miała miejsce miła uroczystość wręczenia nagród wszystkim wyśmienitym kucharzom, którzy przygotowali zwycięskie pomorskie przysmaki. Gratulujemy i zapraszamy do wzięcia udziału w naszych konkursach: na babę wielkanocną, potrawę z kaszy, sąsiada, czy też pomorską. Ciekawe przepisy, wyszperane ze starych zeszytów, które na pewno w każdym domu się znajdzie, są umieszczane w „Trzebiatowskiej księdze potraw”. Zapraszamy do jej współtworzenia.