Nawigacja

Księga Potraw
Polędwiczka wieprzowa z kapustą i kaszą

Składniki:

10 sztuk polędwiczek wieprzowych (po 15 dag),

10 sparzonych liści kapusty,

30 dag sera żółtego pokrojonego w szerokie plastry,

20 dag kaszy jęczmiennej,

25 dag boczku wędzonego pokrojonego w kostkę,

5 dag szczypiorku,

3 jaja,

Sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Porcje mięsa rozbijamy na prostokątne plastry, na mięsie rozkładamy wycięte w prostokąt liście kapusty, na liściach układamy plastry sera żółtego, na serze układamy ugotowaną z boczkiem i cebulą kaszę wyrobioną z jajem, szczypiorkiem i przyprawami. Zwijamy roladki, wiążąc je bawełnianą nicią. Mięso obsmażamy na patelni, a następnie 12 minut w rozgrzanym piekarniku. Serwujemy z ciemnymi sosami i warzywami.