Nawigacja

Księga Potraw
Pierogi ruskie

Składniki:

Ciasto: 0,5 kg mąki, 1 jajo, ¾ szklanki wody, sól, 40 dag masła

Nadzienie: 1 kg ziemniaków, 25 dag białego sera, 40 dag cebuli,  4 dag tłuszczu, sól, pieprz.

Sporządzić nadzienie: opłukać, obrać i ugotować ziemniaki, zemleć wraz z serem. Cebulkę lekko zrumienić na tłuszczu. Wymieszać ziemniaki z cebulą, solą, pieprzem, gdy nadzienie rozsypuje się dodać trochę wody. Nastawić wodę wraz z solą do ugotowania pierogów. Przygotować tłuszcz do polania pierogów. Zarobić ciasto pierogowe, sporządzić pierogi, ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą. Osączyć, wyłożyć na ogrzany półmisek, polać tłuszczem.

Dom Pomocy Społecznej

Ul. Kościuszki 71

72-300 Gryfice

Opiekun: Agata Bogdanowska