8 października 2012
/
Przez:
TOK/
- 0 Komentarzy
/
- Księga Potraw
Składniki:
Ciasto: 0,5 kg mąki, 1 jajo, ¾ szklanki wody, sól, 40 dag masła
Nadzienie: 1 kg ziemniaków, 25 dag białego sera, 40 dag cebuli, 4 dag tłuszczu, sól, pieprz.
Sporządzić nadzienie: opłukać, obrać i ugotować ziemniaki, zemleć wraz z serem. Cebulkę lekko zrumienić na tłuszczu. Wymieszać ziemniaki z cebulą, solą, pieprzem, gdy nadzienie rozsypuje się dodać trochę wody. Nastawić wodę wraz z solą do ugotowania pierogów. Przygotować tłuszcz do polania pierogów. Zarobić ciasto pierogowe, sporządzić pierogi, ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą. Osączyć, wyłożyć na ogrzany półmisek, polać tłuszczem.
Dom Pomocy Społecznej
Ul. Kościuszki 71
72-300 Gryfice
Opiekun: Agata Bogdanowska