Pieczona gęś na sposób pomorski (Gänsebraten Pommerscherart)
8 października 2012
/
Przez:
TOK/
- 0 Komentarzy
/
- Księga Potraw
Składniki:
1 młoda gęś (ok.3 kg)
2 kwaskowate jabłka
1 cebula
Tymianek
2 łyżki cukru
Sól, pieprz
1/8 litra bulionu
1-2 łyżeczki mąki
Sposób przygotowania:
Gęś wypatroszyć, umyć, osuszyć, natrzeć zewnątrz i wewnątrz solą. Jamę brzuszną napełnić czterema połówkami obranych jabłek bez gniazd nasiennych z tymiankiem i cukrem, spiąć wykałaczkami. W niektórych rejonach Pomorza nadzienie stanowią 3-4 łyżki rozdrobnionego czarnego chleba, 2 łyżki rodzynek, obrane krążki jabłek, cukier i sól do smaku. Piec w piekarniku na rumiany kolor.