Nawigacja

Księga Potraw
Paszteciki rybne

Składniki:

0,5 kg maki pszennej (może być razowa lub żytnia), 0,5 kostki margaryny (rozpuścić), 5 dag drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 250 ml śmietany 18 %,

Farsz:

0,5 kg ugotowanych filetów z ryby (mintaj, dorsz), 15 dag słoniny, 15 dag pieczarek, 1 cebula, jajko, sok z połówki cytryny, sól, 2 łyżki masła, natka pietruszki, pieprz,

Wykonanie:

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie plasterki i dusimy na maśle, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy na złoty kolor, słoninę przekręcamy na drobnym sicie i wytapiamy na patelni, skręcamy wszystko razem z ugotowanymi filetami z ryby i pieczarkami. Do masy dodajemy jajko, sok z cytryny, sól, pieprz do smaku i pokrojoną natkę pietruszki, wyrabiamy farsz na jednolitą masę.

Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto łączymy razem. Na stolnicy rozwałkujemy ciasto na szerokość 8-10 cm, na środku nakładamy farsz rybny i zakładamy ciastem, dociskając z drugiej strony. Skrawki odcinamy nożem. Uformowany rulon kroimy na kawałki z ukosa o szerokości 5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy żółtkiem. Pieczemy 20 min. w temp. 180 stopni. Można podawać na ciepło lub zimno, jako przystawkę lub zakąskę.

Dom Pomocy Społecznej w Gryficach