Misiowe babeczki
17 marca 2017
/
Przez:
TOK/
- 0 Komentarzy
/
- Akademia Malucha
Bardzo gwarno, wesoło i …słodko było na ostatnich zajęciach. Piekliśmy babeczki,smaczne, miękkie, czekoladowe ( za sprawą nutelli). Dekoracja z jasnej i ciemnej masy budyniowej posłużyła do stworzenia buzi misia( z różnym efektem, ale tak miało być, liczyła się praca i wielkie zaangażowanie dzieci!).
Dziękuję za pomoc mamom!
Przepis (http://www.domowe-wypieki.pl):
Babeczki misie
Składniki:
Ciasto:
- 175g masła lub margaryny
- 120g cukru
- 4 jajka
- 220g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 4 łyżki nutelli
Masa budyniowa:
- 2 żółtka
- 250g masła
- 1 szklanka mleka (250ml)
- ½ szklanki cukru (100g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
- trochę kakao
Dodatkowo:
- małe, okrągłe ciasteczka (mini delicje)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Miękkie masła utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 0,5 min). Dodać nutellę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Miksować krótko tylko do połączenia składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. ( z tej porcji wychodzi 16 sztuk).
- Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Część masy przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Namalować oczy i nos. Do reszty masy dodać kakao i udekorować resztę głowy.
- Ciasteczka przeciąć na pół i wbić w masę.
- Gotowe muffinki wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.
Smacznego.