Nawigacja

Akademia Malucha
Misiowe babeczki

Bardzo gwarno, wesoło i …słodko było na ostatnich zajęciach. Piekliśmy babeczki,smaczne, miękkie, czekoladowe ( za sprawą nutelli). Dekoracja z jasnej i ciemnej masy budyniowej posłużyła do stworzenia buzi misia( z różnym efektem, ale tak miało być, liczyła się praca i wielkie zaangażowanie dzieci!).

Dziękuję za pomoc mamom!

Przepis (http://www.domowe-wypieki.pl):

Babeczki misie

Składniki:
Ciasto:

  • 175g masła lub margaryny
  • 120g cukru
  • 4 jajka
  • 220g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki nutelli

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
  • trochę kakao

Dodatkowo:

  • małe, okrągłe ciasteczka (mini delicje)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Miękkie masła utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 0,5 min). Dodać nutellę.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Miksować krótko tylko do połączenia składników.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. ( z tej porcji wychodzi 16 sztuk).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Część masy przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Namalować oczy i nos. Do reszty masy dodać kakao i udekorować resztę głowy.
  6. Ciasteczka przeciąć na pół i wbić w masę.
  7. Gotowe muffinki wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.

Smacznego.