Mięsna zupa z kasza gryczaną
8 października 2012
/
Przez:
TOK/
- 0 Komentarzy
/
- Księga Potraw
Składniki:
3 l wody,
Kminek, tymianek, lawenda, ziele angielskie,
10 dag kaszy gryczanej,
15 dag cebuli,
10 dag kapusty włoskiej,
Sól, pieprz, natka pietruszki, majeranek,
10 dag marchwi,
10 dag pietruszki.
Sposób przygotowania:
Do gotującej się wody dodawać co minutę w kolejności:
-szczyptę tymianku, pół łyżeczki kminku, mięso (wołowina, cielęcina, jagnięcina, indyk lub kura),
-kaszę gryczaną, liść lawendy, ziele angielskie (5 ziaren),
-2 cebule, kapustę włoską, marchew i korzeń pietruszki – pokrojone w paseczki, sól lub bulion suchy do smaku, zieleninę.
Uzupełnić wodę i zagotować do miękkości jarzyny. Doprawić solą i pieprzem, posypać zieloną pietruszką.