Łódeczki Pomorskie
8 października 2012
/
Przez:
TOK/
- 0 Komentarzy
/
- Księga Potraw
Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu dobrze wystudzić w zimnej wodzie. Przekroić jajka w skorupce na połówki. Z każdej wydrążyć białko i żółtko. Skorupki napełnić farszem.
Farsz:
Pieczarki oczyścić, umyć, drobno pokroić, podsmażyć na maśle (do odparowania). Dodać pokrojoną cebulkę, sól i pieprz.
Wydrążone białka i żółtka rozdrobnić widelcem. Dodać wystudzone pieczarki., szczypiorek, koperek, trochę majonezu. Doprawić solą, pieprzem i łagodną, zieloną papryką. Farszem napełnić ,,łódeczki”. Na maśle podsmażyć na złoty kolor tartą bułkę. Posmarować bułką wypełnione farszem łódeczki.
Przepis p. Teresy Ładyżyńskiej z Trzebiatowa