8 października 2012
/
Przez:
TOK/
- 0 Komentarzy
/
- Księga Potraw
Składniki na 20 porcji:
35 dag kaszy jaglanej,
0,5 l wywaru z włoszczyzny,
35 dag selerów,
10 dag cebuli,
10 dag masła,
3 jaja ugotowane na twardo,
2 jaja surowe,
Bułka tarta,
Koperek lub natka pietruszki, sól.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone selery pokroić w paseczki. Wypłukaną w ciepłej wodzie kaszę obgotować, odcedzić, odsączyć, zalać wrzącym wywarem jarzynowym, dodać selery, masło i sól, ugotować na pół sypko. Cebulę pokrojoną w kostkę zrumienić na złoty kolor. Ugotowane jaja pokroić w kostkę. Ciepłą kaszę wymieszać z cebulą, posiekanym koperkiem i surowym jajkiem, wyrobić. Do masy tej dodać posiekane jaja i uformować kotlety. Panierować w jajku i tartej bułce, usmażyć. Wstawić na kilka minut do piekarnika (nie przykrywać).