Kotlety z kaszy gryczanej z serem
8 października 2012
/
Przez:
TOK/
- 0 Komentarzy
/
- Księga Potraw
Składniki na 10 porcji:
20 dag kaszy gryczanej,
400 ml wody,
8 dag smalcu,
3 dag utartego czosnku,
2 jaja,
Szczypiorek,
2 dag masła,
25 dag niekwaśnego sera białego,
Bułka tarta, sól, pieprz, natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Kaszę odsiać, ugotować na pół sypko z dodatkiem czosnku. Ser przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć na masę, dodać jaja, ser, rozdrobniony szczypiorek, dobrze wymieszać. Kaszę połączyć z serem, doprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować 10 kotletów. Kotlety panierować w jajku i bułce, usmażyć. Wstawić na kilka minut do piekarnika (bez przykrycia). Podawać z sosem śmietanowym, grzybowym lub pomidorowym.