Nawigacja

Akademia Malucha

 Zapraszam dzieci w wieku 4- 7 lat na różnorodne zajęcia  : plastyczne, teatralne, kulinarne, czytanie ciekawych książek, gry i zabawy,
opiekun Anna Rzepecka.
W roku szkolnym 2016/2017 spotykać się będziemy
w środy godz. 15.30!

Zapraszam!Czekam na Was!

em


 

Kolorowe witraże.

Kolejne  zajęcia w Akademii Malucha były bardzo kolorowe i pracowite. Na dzieci czekało bardzo trudne zadanie- wykonanie witrażowych  kwiatów, motyli.Wycinanie „środków”trudne, ale efekty pracy super!


 Czy już idzie Wiosna?

Powracają ptaszki już
spoza wielkich, sinych mórz.
Wiosna!Wiosna ludziom śpiewa….

Wypatrujemy wiosny.Pierwsze symptomy już są: pojawiły się żurawie, widziano szpaki,  zakwitły przebiśniegi. Niedługo przylecą skowronki, bociany…A u nas w Akademii Malucha  już się pojawiły!


 

Zwiedzamy wystawę.

Dzieci z Akademii Malucha uczestniczyły w otwarciu wystawy Leszka Moslera „Zaklęte w drewnie”. Pan Leszek odwiedził nas przed tym wydarzeniem i opowiedział jak powstają rzeźby, skąd czerpie pomysły, jakie narzędzia są potrzebne do pracy rzeźbiarza.

 

 


 

Chruścików czas.

Faworki ,chrust, chruściki, także kreple– polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki smażone i posypywane cukrem pudrem. Z takiego samego ciasta robi się także tzw. róże karnawałowe.
Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas pieczenia faworków. Smaży się je także w tłusty czwartek.
  Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Zagniecione ciasto tłuczone jest wałkiem, składane i ponownie tłuczone, czynności te są powtarzane wielokrotnie, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.Dzieci bardzo energicznie i ochoczo „wytłukły”ciasto.A faworki były smaczniuteńkie!

Przepis:

  • 2,5 szklanki mąki (ja daję tortową)
  • 8 żółtek ( z białek możemy zrobić bezy)
  • łyżka spirytusu (może być też ocet 6%, który pełni funkcję spulchniacza oraz zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu)
  •  łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • ok. 6 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej i kostka smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania

 


Dzień Babci, Dzień Dziadka.

Kochana Babciu! Kochany Dziadku!
Chciałem Wam dzisiaj wręczyć po kwiatku,
no ale w styczniu żadne nie rosną…
Później przyniosę, latem, lub wiosną.

Dzisiaj przyjmijcie chociaż laurkę:
Dzięki za mamę! ( za Waszą córkę),
za mego tatę (Waszego syna),
bo dzięki Wam jest moja Rodzina!

Bez Was nic niewart
byłby ten świat!
Babciu i Dziadku,
Żyj dwieście lat!  

                                           Wiesław Drabik


Maski karnawałowe.

Karnawał, zapusty – okres zimowych balów, maskarad, pochodów i zabaw.To czas balów przebierańców, dobrej zabawy.Kolorowe maski, oczywiście bogato posypane brokatem, według własnych pomysłów wykonały dzieci, które pomimo śnieżycy przybyły na zajęcia.


Hu! Hu! ha!Nasza zima zła!

Pada śnieg, prószy śnieg, wszędzie go nawiało…
A my się zimy nie boimy! Dzieci na nią czekają, bo wiąże się z fajnymi zabawami na śniegu. A tymczasem, kiedy za oknem zaczął padać  śnieżek, w pracowni artystycznej „Zima” ( na pracach plastycznych) w pełnej krasie.


Coraz bliżej Święta.

Decoupage- technika zdobnicza polegająca na przyklejaniu na odpowiednio spreparowaną powierzchnię (praktycznie każda powierzchnia: drewno, metal, szkło, tkanina, plastik, ceramika) wzoru wyciętego z papieru lub serwetki papierowej (technika serwetkowa), posłużyła nam do wykonania pięknych , kolorowych bombek. Dzieci wydzierały wzorki z serwetek i naklejały na styropianowe bombki. Choinka ubrana w własnoręcznie wykonane ozdoby to naprawdę fantastyczna sprawa. Doceńmy pracę dzieci i ubierzmy choinki w to co przygotujemy z dziećmi.Ileż uroku i niepowtarzalności jest w tych, może czasami nieporadnie wykonanych ozdobach. Ale jest to nasze, indywidualne …Nasze bombki decoupage są przecudne, czyż nie?
Zapraszam na ostatnie w tym roku zajęcia w Akademii Malucha 21 grudnia, godz.15.30.(mile widziani rodzice !).
Po Świętach spotykamy się 4 stycznia 2017 r!


Święto Pluszowego Misia.

Miś, przyjaciel dzieci, ulubiona maskotka.W Akademii Malucha misie stworzyliśmy sami!Dzieci pod kierunkiem zaproszonej na zajęcia p. Asi Bienias, która zajmuje się rękodziełem, szyje maskotki, filcuje,wykonały małe misiaczki. Najtrudniejszym zadaniem było zszycie maskotki, ale my lubimy trudne zadania.Misie udane, śmieszne, własnoręcznie zrobione to wspaniała przytulanka.
Dziękuje Pani Asi Bienias za pomoc i zaangażowanie!

 

 


Misiowe babeczki.

Bardzo gwarno, wesoło i …słodko było na ostatnich zajęciach. Piekliśmy babeczki,smaczne, miękkie, czekoladowe ( za sprawą nutelli). Dekoracja z jasnej i ciemnej masy budyniowej posłużyła do stworzenia buzi misia( z różnym efektem, ale tak miało być, liczyła się praca i wielkie zaangażowanie dzieci!).

Dziękuję za pomoc mamom!

Przepis (http://www.domowe-wypieki.pl):

Babeczki misie

Składniki:
Ciasto:

  • 175g masła lub margaryny
  • 120g cukru
  • 4 jajka
  • 220g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki nutelli

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
  • trochę kakao

Dodatkowo:

  • małe, okrągłe ciasteczka (mini delicje)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Miękkie masła utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 0,5 min). Dodać nutellę.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Miksować krótko tylko do połączenia składników.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. ( z tej porcji wychodzi 16 sztuk).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Część masy przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Namalować oczy i nos. Do reszty masy dodać kakao i udekorować resztę głowy.
  6. Ciasteczka przeciąć na pół i wbić w masę.
  7. Gotowe muffinki wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.

Smacznego.

 


Malujemy dłońmi.

Dzieci uwielbiają się brudzić, chodzić po kałużach, dotykać błota. Takie „brudne” zabawy mają działanie terapeutyczne. Kontakt z mieszaniną lepką, w dotyku przyjemną powoduje, że dzieci w trakcie trwania swobodnej zabawy, w których nie martwimy się o czystość swoich ubrań i swojego ciała,  mają wiele radości.
W Akademii Malucha często tworzymy prace z różnorodnych materiałów: ziaren, nasion, liści, malujemy kamienie, drewno ,pieczemy ciastka (dzieci same wyrabiają ciasta, wbijają jajka, dodają składniki, mieszają, ugniatają…..). Wszystkie zabawy pobudzają  kreatywność, uwalniają naturalną ekspresję, dzieci poznają świat smaków, barw.
Tym razem malowaliśmy dłońmi i palcami. Zabawa była świetna!


                                                                                                                                Zaduszki-duszki.

Zaduszki
Liściem zasnute szare dróżki,
listopadowy, wczesny zmrok.
Pójdziemy, dzieci na Zaduszki
tak jak co rok……(Maria Czerkawska)

Dynie- witraże i duszki wykonały dzieci w Akademii Malucha.Rozmawialiśmy o Święcie Zmarłych, Zaduszkach, o pamięci o naszych bliskich, którzy odeszli.Dzieci wiedzą o tym, iż w różnych krajach różnie świętuje się ten dzień (Zaduszki, Halloween). Wykonanie witraży było dosyć trudnym zadaniem , a duszki bawiły i cieszyły dzieci.


Lampiony.

W okresie jesienno- zimowym ,podczas chłodnych  i długich wieczorów, przyda się odrobina magii w domu, której mogą dodać lampiony. Lampiony roztaczają ciepły blask wpływający pozytywnie  na nasz nastrój. Szczególnie cieszą te wykonane własnoręcznie. A do ich ozdobienia wykorzystać można „przydasie” nazbierane w domu.

 


                                                                                                                                „Ciasteczkowo”.

Czas spędzony w kuchni razem z rodzicem jest  połączeniem przyjemnego z pożytecznym , a efekt pracy jest smaczny i kolorowy. Wspólne gotowanie i pieczenie może być świetną zabawą, uczy współdziałania, daje możliwość poznawania nowych produktów oraz smaków. Dla dzieci wspaniałym doświadczeniem jest współuczestniczenie w kulinarnych przygotowaniach, atmosfera oczekiwania, a następnie próbowanie gorącego jeszcze smakołyku. Jest wiele książek kulinarnych dla dzieci, z pięknymi ilustracjami i łatwymi opisami poszczególnych etapów „kucharzenia”, oczywiście bogatym źródłem pomysłów jest  internet.
Pieczmy, gotujmy, bałagańmy, a potem wspólnie kosztujmy tych świetnych, bo przygotowanych razem smakołyków.

Składniki na ciastka jeże:
mąka 2,5 szklanki
2 jajka (całe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
3 łyżki kefiru
0,5 szklanki cukru
czekolada gorzka i mleczna
słonecznik łuskany
kolorowa posypka, wiórki kokosowe.

Mąkę, proszek, masło, jajka, kefir i cukier łączymy, wyrabiamy ręcznie ciasto. Z ciasta robimy kulki, rozgniatamy i formujemy łezkę. Ciastka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stp. i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu, ciastka dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, kolorową posypką i słonecznikiem.

Smacznego!

 


Jesień w lesie.

Las jesienią jest bardzo piękny. Drzewa i krzewy zmieniły swoje barwy ,możemy zobaczyć wszystkie odcienie ciepłych kolorów: żółtego, pomarańczowego i czerwonego.
Pod nogami słychać szelest liści, które jak dywan pokryły trawę.
Zwierzęta  przygotowują się  do zimy. Wysoko w niebie słychać odgłosy ptaków, które wybierają się w długą podróż do ciepłych krajów.
O różnych gatunkach zwierząt dzieci wiedzą bardzo dużo, z łatwością odpowiadały na zagadki i stworzyły bardzo piękne prace za pomocą różnych rodzajów ziaren (kasze, fasola,ryż…)

 


 

Pani Jesień

„Liście” Władysław Broniewski
Klon ma złote liście,
świecą się ogniście,
jesion zaś brązowe,
zgubił ich połowę;
dęby się czerwienią
pół na pół z zielenią,…

Piękny wiersz wprowadził nas w barwy jesieni.Dzieci stworzyły obrazy Pani Jesieni.


Akademia na start!

Zaczynamy nowy sezon spotkań w Akademii Malucha.
Będziemy pracować artystycznie,twórczo,  smacznie i wesoło.
Na pierwszych zajęciach dzieci tworzyły swoje  „portrety” na odrysowanym konturze sylwetki.
Wesoło, kolorowo  i gwarno.
Zapraszam za tydzień(5 października) , przynieście „dary jesieni” (kasztany, liście, żołędzie…).


Tak było
2015/2016

 

Moja książka kucharska.

Jest wiele książek kucharskich dla dzieci, które łączą czytanie i gotowanie.Wiele z nich jest źródłem informacji, ale też wspaniałej zabawy.W naszej bibliotece znajdziecie wiele kolorowych, świetnych książek dla dzieci z przepisami łatwymi, kolorowymi….smakowitymi:”Rymowane przepisy na kuchenne popisy „Małgorzaty Strzałkowskiej, „Moja książka kucharska”, ” Cecylka Knedelek , czyli książka kucharska dla dzieci” Joanny Krzyżanek i inne.Na zajęciach dzieci wykonały swoje książki kucharskie z przepisami ulubionych potraw , ozdobione ilustracjami.

 


 

Pleść androny, jeść andruty…

Andruty- cienkie wafelki przekładane dżemami, nutellą, kremem kajmakowym. Androny-banialuki, brednie, rzeczy niewiarygodne .O tej „subtelnej’ różnicy wiedzą dzieci z Akademii Malucha po przeczytaniu frg. książki  Joanny Krzyżanek ”Cecylka Knedelek czyli Książka kucharska dla dzieci”- O tym jak Joasia pomyliła androny z andrutami. Oczywiście nasze andruty były pyszne, słodkie i po prostu palce lizać!


       Ziemia nasza piękna planeta.

Ekologia, kwaśny deszcz, smog, oczyszczalnia…. okazuje się, że dzieci na ten temat wiedzą wiele, co pokazał quiz ekologiczny „Ziemia- nasz wspólny dom”. Nie obce są  pojęcia  recykling, segregacja śmieci, znają też sposoby, jak dbać o środowisko, co robić ze zużytymi bateriami, jak oszczędzać wodę na co dzień i jak ważna jest rola wody w życiu człowieka, zwierząt, roślin. Kształtowanie postaw proekologicznych już od małego jest bardzo ważne i cieszy nas ogromna wiedza na ten  temat.
Po zwiedzeniu wystawy obrazów Anny Szwedko, na których widnieją pejzaże, kwiaty, zwierzęta, natura ,dzieci wykonały prace plastyczne „Nasza Ziemia”. Pojawiły się obrazy kuli ziemskiej, lasów, pól, morza, kwiatów….
Zbliża się Dzień Ziemi 22 kwietnia. Jest to dobra okazja , żeby przypomnieć o tym, że o Ziemię- nasz wielki dom musimy dbać, abyśmy mogli cieszyć się tym wszystkim, co nam oferuje. Dbać o nią nie tylko od święta. Ważne jest to, co robimy codziennie. A dzieci w Akademii Malucha świetnie to wiedzą!


 

Kamienne obrazki.

Malujemy kamienie w wesołe, radosne wzorki, powstały biedronki, rybki, minionki i przeróżne obrazki.Wyobraźnia na pełnych obrotach i swoboda w artystycznym wyrazie.Świetna zabawa!


 

„Jedz zdrowo, kolorowo”

Sałata, pomidory, ogórki, rzodkiewka- o ich walorach smakowych wiemy wszyscy, ale okazuje się, że warzywa są kolorowym „materiałem dekoracyjnym”. Powstały kolorowe, zdrowe i śmieszne kanapki.Fajna zabawa i …smaczna!


Pisanki.

Bez nich trudno wyobrazić sobie Święta Wielkanocne i koszyczek ze święconką. Dzieci ozdabiały jajka techniką decoupage.Poświęcimy jeszcze jedno spotkanie , aby wykończyć pięknie nasze prace.


Ozdabiamy pisanki
 

Wiosenne babeczki.

Tym razem upiekliśmy pyszne wiosenne babeczki, udekorowane dżemem malinowym, bitą śmietaną,cukrem pudrem, kwiatuszkami i listeczkami.
Każde dziecko brało udział w „procesie tworzenia ciasta”- miksowaniu, ubijaniu jajek, dosypywaniu mąki, cukru, ubijaniu śmietany…Dużo zabawy!


 

„Zaklinanie wiosny”

Przepiękne prace wiosenne z cyklu „Idzie wiosna..”


                                                                                                                            Wiosenne witraże.

Sprawność dłoni i palców u małego dziecka, to jedna ze sfer rozwoju, na którą trzeba zwrócić szczególną uwagę. Na każdym etapie wspierać ją można w trochę inny sposób. Jednym z nich jest umożliwianie dziecku aktywności plastycznej, nie tylko w przedszkolu, ale i w domu. Początkowo posługiwanie się nożyczkami może być dla dziecka trudne, niemniej jest to jedno z lepszych ćwiczeń doskonalących sprawność ręki i koordynację wzrokowo-ruchową. Prace plastyczne wymagające wycinania to przed wszystkim różnego rodzaju wyklejanki, czyli przyklejanie uprzednio wyciętych elementów z kolorowego papieru na kartkę.
Wiosenne witraże przysporzyły wiele kłopotów, ale satysfakcja z wykonanego zadania była ogromna!


Jeszcze śnieżek prószy,
Jeszcze chłodny ranek,
A już w cichym lesie
Zakwita sasanek…..
I dłużej już dzionka,
I bliżej słoneczka….
(Maria Konopnicka „Nasze kwiaty”)

Za oknami jeszcze (czasami) zimowy pejzaż. Ale wiosna tuż , tuż…Przebiśniegi, forsycje zakwitają, żurawie krzyczą na polach. Zwiastuny wiosny.
A w naszej pracowni „Pani Wiosna” kolorowa, radosna, kwiecista, wyczarowana spod zdolnych rączek dzieci spragnionych słońca, ciepła, kwiatuszków, zieleni.


 

                                                                                                                                Faworki ,chruściki…

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas pieczenia faworków. Smaży się je także w tłusty czwartek.
Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.Największą atrakcją było „tłuczenie” ciasta, ale też bardzo wiele radości było przy zwijaniu ciasta w kokardkę. Oczywiście wszyscy się zajadaliśmy przepysznymi tradycyjnymi chruścikami!


 

Dla babci i dla dziadka!

Własnoręcznie ozdobione ramki do zdjęć, oczywiście ze zdjęciem ukochanych wnucząt, będą wspaniałym prezentem   dla  Babci i Dziadka.


 

„Karnawałowe maski”

Kolorowo, karnawałowo zaczęliśmy zajęcia po świętach.Pracowite dzieciaczki ozdabiały maski karnawałowe i jak zwykle, były bardzo pracowite.


 

Akademia „piernikowa”

Zapach korzennych przypraw, czekolady, lukru…Czas na pierniczki, przepyszne i oczywiście cudnie ozdabiane przez dzieciaczki. I dziś można palce lizać!
Kilka mam pomagało nam, za co bardzo dziękuję i zapraszam zawsze  chętnych rodziców na wspólne zajęcia.
A dziś życzę wspaniałych, radosnych, pachnących piernikami, czekoladą,świerkiem ,rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia.
Spotykamy się….dopiero w Nowym Roku,  13 stycznia.


 

Kartki świąteczne

A takie właśnie przepiękne dzieła stworzyły dzieci w Akademii Malucha.Na pewno miło będzie mamie, tacie, babci, dziadkowi,  kiedy otrzymają taką właśnie „osobistą kartkę”.


 

Święta się zbliżają…

Choinka ubrana w własnoręcznie wykonane ozdoby to naprawdę fantastyczna sprawa. Rodzice! Doceńmy pracę dzieci i ubierzmy choinki w to co przygotujemy z dziećmi.Ileż uroku i niepowtarzalności jest w tych, może czasami nieporadnie wykonanych ozdobach. Ale jest to nasze, indywidualne …Nasze bombki decoupage są przecudne, czyż nie?


 

„Warzywno-owocowe ludziki”


Po wysłuchaniu wiersza Jana Brzechwy „Na straganie” dzieci miały za zadanie wykonanie przestrzennej pracy z dowolnie wybranych warzyw i owoców (z dodatkiem innych materiałów np. bibuła, papier, plastelina). Liczyła się inwencja twórcza dziecka i jego pomysłowość. Prace takie doskonalą zdolności manualne, które odgrywają ważną rolę w rozwoju dziecka , ważna też jest estetyka ich wykonywania.


 

„Na południe od Rogowa
Mieszka w leśnej dziupli sowa…

(Jan Brzechwa „Sowa”)

Sowa, bohaterka wiersza Brzechwy, wyczarowana została przez dzieci za pomocą…..ryżu, kaszy, kminku, bułki tartej.
Na początku „materiał malarski”zadziwił dzieci, ale po kilku chwilach pracowały z dużą fantazją!


 

Gofry

Słodkie zajęcia kulinarne należą do ulubionych zajęć w Akademii Malucha. Któż z nas nie lubi gofrów z bitą śmietaną, owocami, nutellą,cukrem pudrem….Dzieci mają wiele frajdy w przygotowywaniu ciasta, każde dziecko ma jakieś zadanie:rozbijają jajka,dosypują cukier, mąkę, odmierzają odpowiednią ilość mleka, miksują. Zapach roznosi się po całym pałacu.Smakowicie!

„Wesołe duszki”

Smacznie, zdrowo, kolorowo

Pyszne,zdrowe, a przede wszystkim wesołe ,kolorowe, dekoracyjne kanapki smakowały wszystkim, nawet …niejadkom.

 

                                                                                                                          „Trofeum w Muzeum”

W „Akademii Malucha” bawimy się , ale też uczymy, poznajemy przeszłość naszego miasta. W trakcie zwiedzania Pałacu dzieci dowiedziały się o legendach związanych z naszym miastem ( miska kaszy, słonica), poznały ważne postaci mieszkające dawniej w Pałacu, a także miały okazję „Zobaczyć, dotknąć, posłuchać” ciekawych ekspozycji w Muzeum Pałacowym. Podkreślamy jak ważne jest dziedzictwo kulturowe miasta i regionu, historia Trzebiatowa, zbiory i edukacyjna rola Muzeum.

 

 

„Kolorowe liście”
W naszym parku na jesieni,
od kolorów aż się mieni.
Gubią liście lipy, klony,
tu liść żółty, tam czerwony.
Lekki wietrzyk dmucha wieje,
miecie liście przez aleje.
– Co tam niesiesz powiedz Marku?
– Kolorowe liście z parku.

Wspaniałym materiałem do zrobienia prac są kolorowe dary jesieni: liście, kasztany, jarzębina…Dzieci wykonały z nich ozdobne wieńce, które będą pamiątką ze spaceru, wspomnieniem kolorowej jesieni.


Akademia Malucha wystartowała!
I znów gwarno, wesoło, twórczo.Nowa grupa dzieci, choć jest kilkoro „weteranów”, zaczyna spotkania podczas, których będzie artystycznie, smacznie, wesoło.

Tak było:2014/2015

Razem z mamą, razem z tatą…
Troszeczkę inaczej wyglądały zajęcia w ostatnią środę w Akademii Malucha, bowiem dzieci pracowały razem z rodzicami.Zadaniem dzieci było wykonanie pięknej laurki dla rodziców, a rodziców dla dzieci. I wyszło to , oczywiście przepięknie . Atmosfera była bardzo fajna,dzieci i rodzice pilnie pracowali nad wykonaniem oryginalnej kartki.Na zakończenie dzieci otrzymały pamiątkowe książki z przepisami na ciasta, które w ramach zajęć piekliśmy. Powstała ciekawa „książka”kucharska  ilustrowana zdjęciami z zajęć i ilustracjami wykonanymi przez uczestników zajęć.

I znów pysznie!
Lubimy łakocie, więc tym razem upiekliśmy ciasteczka z dżemem i owocami. Użyliśmy gotowego ciasta francuskiego,z którego wycięliśmy kwadraciki i przełożyliśmy je pokrojonymi w kostkę jabłkami, dżemem wiśniowym.

Tym razem malujemy…kamienie

Jak się okazuje każdy materiał jest dobry do artystycznej zabawy.Wszystko można namalować:buźki, domki, zwierzątka czy pejzaże.Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia!

Pieczemy pizzę!

Na zajęciach kulinarnych tym razem przygotowywaliśmy pizzę. Razem z panią Martą Górską, według przepisu Makłowicza i trochę  „na oko” dzieci wykonały ciasto drożdżowe, które błyskawicznie wypełniało miskę, przygotowały składniki :starły  ser żółty, pokroiły szynkę, paprykę, pieczarki.  Potem każde z dzieci otrzymało swoją cząstkę ciasta, posmarowało ją przecierem pomidorowym, posypało wybranymi ulubionymi dodatkami i na koniec posypało ziołami. Zapach pieczonej pizzy roznosił się daleko. Były to kolejne, smaczne zajęcia.

Malujemy na drewnie
Ręcznie ozdabiane przedmioty to prawdziwe małe cudeńka. Takie misternie wykonane , kolorowe łyżki drewniane powstały podczas ostatnich zajęć.
Zwiedziliśmy też wystawę w Galerii Feininger „70 -lecie łowiectwa na ziemi gryfickiej”, na której wyeksponowane zostały, oprócz trofeów myśliwskich, prace nagrodzone w konkursie plastycznym „Zwierzęta naszych pól i lasów”.
Z ogromną radością informuję, że dwoje adeptów „Akademii Malucha” otrzymało nagrody:Szymon Niemyjski I miejsce i Oliwia Kujawa I miejsce w swoich kategoriach wiekowych. Gratuluję!!!

Idzie wiosna…

Szukajmy wiosny, bo już do nas zmierza.Piękne kwiatki, stokrotki, bratki już wychylają swoje główki do pierwszych wiosennych promieni słońca. My też jesteśmy stęsknieni i czekamy na rozkwit wiosny w całej pełni.Na zajęciach dzieci wysłuchały wierszy o przyrodzie P. Renaty Korek, dyrektor Trzebiatowskiego Ośrodka Kultury i namalowały piękne kwiaty.

Pisanki, kraszanki

Bez nich trudno wyobrazić sobie Święta Wielkanocne. Tym razem dzieci ozdabiały jajka techniką decoupage. Efekt piękny!

Wiosenne babeczki
Wielkanocne wypieki. Dom pachnący makowcami, mazurkami, sernikami i …babami. Tym razem upiekliśmy pyszne wiosenne babeczki, korzystając z przepisu znalezionego w internecie, troszkę modyfikując „dekoracje”. Wypróbowany, polecamy!

Składniki na 12 babeczek:

  • 160 g masła
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 165 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny, ekstrakt i zmiksować. Do powstałej masy dodać odłożone przesiane składniki. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu) lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Ponadto:

  • 3/4 – 1 szklanka dżemu malinowego
  • 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cukier puder – do oprószenia

Kremówkę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodając cukier puder.Wystudzone babeczki przełożyć na deseczkę. Nożem z piłką odciąć im 'czapeczki’ i przekroić na pół – to będą skrzydełka motylków. Babeczkę posmarować łyżką dżemu malinowego, ozdobić kremem z bitej śmietany, przymocować skrzydełka. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :-).

http://www.mojewypieki.com/post/babeczki-motylki

 

 

Wiewiórki, zające. lisy…czyli
„Zwierzęta naszych pól i lasów”

W trakcie  zajęć malowaliśmy prace na konkurs plastyczny „Zwierzęta naszych pól i lasów”. Powstały race plastyczne przedstawiające zwierzęta dziko żyjące naszych pól i lasów w ich naturalnym środowisku. Rozmawialiśmy o dokarmianiu zwierząt zimą, pracy leśników, potrzebie ochrony zwierząt.
Zwiedziliśmy również wystawę w Galerii Feininger pt.”Rzeźba sakralna i ludowa” Zdzisława Broszczaka.

Wiosenne kanapki
Kolejne smaczne zajęcia. Tym razem przygotowaliśmy kolorowe, przepyszne „artystyczne kanapki”. Zabawa super, a efekt smaczny i zdrowy!

W środowe popołudnie odbyły się „zagadkowe” zajęcia w Akademii Malucha, podczas których najmłodsi rozwiązywali łamigłówki, szukali różnic w obrazkach, wytyczali drogę dla rycerza oraz pieska w krętych labiryntach oraz  kolorowali według określonego schematu obrazki, tak aby powstał ukryty rysunek. Skorzystaliśmy również z zaproszenia pani z oddziału dla dzieci, która zachęciła najmłodszych do czytania wierszyków i bajek dla najmłodszych.

                                                                                                                                            Małymi kroczkami nadchodzi wiosna…
Nieśmiało budzi się przyroda, a na zajęciach, stęsknione wiosny  dzieci wyczarowały piękne bukiety kwiatów i ozdobne dzbanuszki.

 

Faworki ,chrust, chruściki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas pieczenia faworków. Smaży się je także w tłusty czwartek.
Faworki ,chrust, chruściki, także kreple– polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki smażone i posypywane cukrem pudrem. Z takiego samego ciasta robi się także tzw. róże karnawałowe. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Przepis pochodzi z notatnika mojej mamy. Polecam!

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki (ja daję tortową)
  • 8 żółtek ( z białek możemy zrobić bezy)
  • łyżka spirytusu (może być też ocet 6%, który pełni funkcję spulchniacza oraz zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu)
  •  łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • ok. 6 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej i kostka smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Zagniecione ciasto tłuczone jest wałkiem, składane i ponownie tłuczone, czynności te są powtarzane wielokrotnie, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki, żeby uniknąć palenia mąki w tłuszczu. Ciasto pokroić najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na prostokąty lub równoległoboki .Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
  3. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem. Właściwie przyrządzone faworki powinny być delikatne i kruche.

Smacznego !

 

 Walentynkowe prezenty

Własnoręcznie ozdobione ramki do zdjęć, oczywiście z super „uśmiechniętym zdjęciem” będą wspaniałym prezentem , zarówno na Dzień Babci i Dziadka, jak i Walentynki. A piękne witrażowe serca na pewno ucieszą „walentynkę”.

Zima, zima
Pierwsze poświąteczne zajęcia w Akademii Malucha poświęcone były Pani Zimie. Dzieci wykonały piękne prace, przy użyciu różnorodnych materiałów. Jak zwykle, wykonały je starannie, z dużym zaangażowaniem.


Święta pachną piernikami

Jednym z najbardziej charakterystycznych, świątecznych symboli jest ciepły, korzenny zapach piernika unoszący się w całym domu.
W Polsce najsłynniejsze są pierniki toruńskie, ale Trzebiatów też ma swoje pierniki norbertańskie.Podstawowe, tradycyjne składniki to przede wszystkim miód, przyprawy korzenne, mąka. Najtrudniejszym zadaniem było samo wyrobienie ciasta, które ze względu na swoją twardość wymagało nie lada siły, więc przygotowaliśmy je wcześniej. Dzieci wałkowały ciasto, wycinały „świątecznymi foremkami” przeróżne wzory i zdobiły je czekoladą i słodkościami ( wiórki kokosowe, bakalie).
Choć każda gospodyni z pewnością ma swój sprawdzony przepis na wyborny świąteczny piernik, to nasze na pewno wspaniale pachniały i smakowały wyśmienicie!

Święta tuż, tuż…

Coraz mniej osób wysyła kartki świąteczne , częściej są to sms, maile. Ale to nie to samo co piękna, ręcznie wykonana kartka z własnymi życzeniami!A takie właśnie przepiękne dzieła stworzyły dzieci w Akademii Malucha.Na pewno miło będzie babci, dziadkowi, czy cioci kiedy otrzymają taką właśnie „osobistą kartkę”.

„Kolorowo- Andrzejkowo”

Dziś na moje rozkazanie,
miły nastrój niech się stanie
Uśmiech dzisiaj niech zagości
w oczach, sercach naszych gości

Wigilia świętego Andrzeja przypadająca 29 listopada, to tradycyjny wieczór wróżb. Dziewczęta usiłowały w tym dniu dowiedzieć się o swym losie. Święty Andrzej uznany jest za patrona panien chcących szybko wyjść za mąż, miał on pomóc dziewczętom w odkrywaniu przyszłości, chłopcy swój dzień wróżb obchodzili w wigilię świętej Katarzyny, czyli 24 listopada. Jednak katarzynki były mniej atrakcyjne od andrzejek i z czasem o nich zapomniano. W dzisiejszych czasach oba te obrzędy połączono i są obchodzone jako andrzejki. W ten wieczór zarówno chłopcy jak i dziewczynki próbują poznać swoją przyszłość.
Na zajęciach andrzejkowych po wykonaniu przepięknych wróżkowych kapeluszy, dzieci pobawiły się w wróżenie: kim będę, co mnie czeka ( oczywiście na wesoło), a na koniec wylosowały cukiereczki z wróżbą na przyszłość ( oczywiście wszystkie pomyślne).

 

Wafle palce lizać!

Bardzo smakowite były  zajęcia pieczenia wafli pomorskich, wg.nieco zmodyfikowanego przepisu, który umieszczony jest na starej gofrownicy – eksponacie z Muzeum Pałacowego.Ciasto rosło… jak na drożdżach, zapachy zwabiały różne osoby do Pracowni Orange. A dzieciaki same komponując dodatki naprawdę …palce lizały!

  „Kto Ty jesteś- Polak mały”!

Z okazji Święta Niepodległości wykonaliśmy patriotyczne kotyliony. Rozmawialiśmy o tym ważnym dla nas  Święcie  i barwach narodowych.
Zaprosiłam członkinie Stowarzyszenia Historyczny Trzebiatów „Chąśba”, które zaprezentowały taniec wczesnośredniowieczny i zachęcały dzieci do udziału w zajęciach „Żywa historia”.

 Zwariowane dynie

Kasztaniaki-cudaki

Pani Jesień idzie sobie
aż tu nagle – bęc na głowę!
Lecą z góry jak szalone
kasztaniaki rozbawione!
Łobuziaki! Figle w głowie?
Zaraz wam psikusa zrobię!
Pełen koszyk nazbierała
przedszkolakom darowała.
Śmieszne ludki dzieci robią
okna nimi przyozdobią!
Wyobraźnia nie zawiodła
i już tego popołudnia
równym rządkiem jak żołnierze
kasztaniaki zęby szczerzą!
Warto było z rana psocić
zamiast brzuchy w słońcu złocić?

Idzie jesień i na półce w pokoiku,
Zadomowiły się cudaki-kasztaniaki.
Kasztanowe mają głowy, brzuszki,
Patyczane zaś ręce, szyje i nóżki.
Uśmiechnięte mają buzie kasztanowe
W oczach gwiazdy, a pstro w głowie.
Skąd się wzięły? Przyszły z lasu?
Nie! To dzieci zrobiły je same!
Moje dzieci Ukochane!

„Najłatwiejsze ciasto w świecie…”

…żeby coś dobrego było…tak, tak, tak,….zrobię ciasto ze śliwkami…tak, tak, tak….

I tak w rytm piosenki dzieci przygotowały babeczki i przepyszne ciasto ze śliwkami, które bardzo wszystkim smakowało!

„Liściaki”

Podczas zajęć plastycznych maluchy wykonały przecudne ” liściaki”, z darów jesieni , które przyniosły ze sobą. Kolorowe liście, kasztany, orzechy, żołędzie…to wspaniały materiał do artystycznych działań.

 

Akademia rusza!
1 października rozpoczęliśmy spotkania   „Akademii Malucha”. Na pierwsze zajęcia przybyło 14 wesołych, zdolnych dzieci, które z dużym entuzjazmem przystąpiły do pracy.Podczas zajęć wiele było zabaw integrujących grupę,ćwiczenia logopedyczne i zabawy ze słowem.

 

2013/2014

Czytamy i …gotujemy


„Wesołe duszki”

  Gotujemy z „Cecylką Knedelek”
(Joanna Krzyżanek „Cecylka Knedelek czyli książka kucharska dla dzieci”)