Zapraszam dzieci w wieku 4- 7 lat na różnorodne zajęcia : plastyczne, teatralne, kulinarne, czytanie ciekawych książek, gry i zabawy,
opiekun Anna Rzepecka.
W roku szkolnym 2016/2017 spotykać się będziemy
w środy godz. 15.30!
Zapraszam!Czekam na Was!
Kolejne zajęcia w Akademii Malucha były bardzo kolorowe i pracowite. Na dzieci czekało bardzo trudne zadanie- wykonanie witrażowych kwiatów, motyli.Wycinanie „środków”trudne, ale efekty pracy super!
Powracają ptaszki już
spoza wielkich, sinych mórz.
Wiosna!Wiosna ludziom śpiewa….
Wypatrujemy wiosny.Pierwsze symptomy już są: pojawiły się żurawie, widziano szpaki, zakwitły przebiśniegi. Niedługo przylecą skowronki, bociany…A u nas w Akademii Malucha już się pojawiły!
Dzieci z Akademii Malucha uczestniczyły w otwarciu wystawy Leszka Moslera „Zaklęte w drewnie”. Pan Leszek odwiedził nas przed tym wydarzeniem i opowiedział jak powstają rzeźby, skąd czerpie pomysły, jakie narzędzia są potrzebne do pracy rzeźbiarza.
Faworki ,chrust, chruściki, także kreple– polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki smażone i posypywane cukrem pudrem. Z takiego samego ciasta robi się także tzw. róże karnawałowe.
Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas pieczenia faworków. Smaży się je także w tłusty czwartek.
Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Zagniecione ciasto tłuczone jest wałkiem, składane i ponownie tłuczone, czynności te są powtarzane wielokrotnie, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.Dzieci bardzo energicznie i ochoczo „wytłukły”ciasto.A faworki były smaczniuteńkie!
Przepis:
Kochana Babciu! Kochany Dziadku!
Chciałem Wam dzisiaj wręczyć po kwiatku,
no ale w styczniu żadne nie rosną…
Później przyniosę, latem, lub wiosną.
Dzisiaj przyjmijcie chociaż laurkę:
Dzięki za mamę! ( za Waszą córkę),
za mego tatę (Waszego syna),
bo dzięki Wam jest moja Rodzina!
Bez Was nic niewart
byłby ten świat!
Babciu i Dziadku,
Żyj dwieście lat!
Wiesław Drabik
Karnawał, zapusty – okres zimowych balów, maskarad, pochodów i zabaw.To czas balów przebierańców, dobrej zabawy.Kolorowe maski, oczywiście bogato posypane brokatem, według własnych pomysłów wykonały dzieci, które pomimo śnieżycy przybyły na zajęcia.
Pada śnieg, prószy śnieg, wszędzie go nawiało…
A my się zimy nie boimy! Dzieci na nią czekają, bo wiąże się z fajnymi zabawami na śniegu. A tymczasem, kiedy za oknem zaczął padać śnieżek, w pracowni artystycznej „Zima” ( na pracach plastycznych) w pełnej krasie.
Decoupage- technika zdobnicza polegająca na przyklejaniu na odpowiednio spreparowaną powierzchnię (praktycznie każda powierzchnia: drewno, metal, szkło, tkanina, plastik, ceramika) wzoru wyciętego z papieru lub serwetki papierowej (technika serwetkowa), posłużyła nam do wykonania pięknych , kolorowych bombek. Dzieci wydzierały wzorki z serwetek i naklejały na styropianowe bombki. Choinka ubrana w własnoręcznie wykonane ozdoby to naprawdę fantastyczna sprawa. Doceńmy pracę dzieci i ubierzmy choinki w to co przygotujemy z dziećmi.Ileż uroku i niepowtarzalności jest w tych, może czasami nieporadnie wykonanych ozdobach. Ale jest to nasze, indywidualne …Nasze bombki decoupage są przecudne, czyż nie?
Zapraszam na ostatnie w tym roku zajęcia w Akademii Malucha 21 grudnia, godz.15.30.(mile widziani rodzice !).
Po Świętach spotykamy się 4 stycznia 2017 r!
Miś, przyjaciel dzieci, ulubiona maskotka.W Akademii Malucha misie stworzyliśmy sami!Dzieci pod kierunkiem zaproszonej na zajęcia p. Asi Bienias, która zajmuje się rękodziełem, szyje maskotki, filcuje,wykonały małe misiaczki. Najtrudniejszym zadaniem było zszycie maskotki, ale my lubimy trudne zadania.Misie udane, śmieszne, własnoręcznie zrobione to wspaniała przytulanka.
Dziękuje Pani Asi Bienias za pomoc i zaangażowanie!
Bardzo gwarno, wesoło i …słodko było na ostatnich zajęciach. Piekliśmy babeczki,smaczne, miękkie, czekoladowe ( za sprawą nutelli). Dekoracja z jasnej i ciemnej masy budyniowej posłużyła do stworzenia buzi misia( z różnym efektem, ale tak miało być, liczyła się praca i wielkie zaangażowanie dzieci!).
Dziękuję za pomoc mamom!
Przepis (http://www.domowe-wypieki.pl):
Babeczki misie
Składniki:
Ciasto:
Masa budyniowa:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Smacznego.
Dzieci uwielbiają się brudzić, chodzić po kałużach, dotykać błota. Takie „brudne” zabawy mają działanie terapeutyczne. Kontakt z mieszaniną lepką, w dotyku przyjemną powoduje, że dzieci w trakcie trwania swobodnej zabawy, w których nie martwimy się o czystość swoich ubrań i swojego ciała, mają wiele radości.
W Akademii Malucha często tworzymy prace z różnorodnych materiałów: ziaren, nasion, liści, malujemy kamienie, drewno ,pieczemy ciastka (dzieci same wyrabiają ciasta, wbijają jajka, dodają składniki, mieszają, ugniatają…..). Wszystkie zabawy pobudzają kreatywność, uwalniają naturalną ekspresję, dzieci poznają świat smaków, barw.
Tym razem malowaliśmy dłońmi i palcami. Zabawa była świetna!
Zaduszki
Liściem zasnute szare dróżki,
listopadowy, wczesny zmrok.
Pójdziemy, dzieci na Zaduszki
tak jak co rok……(Maria Czerkawska)
Dynie- witraże i duszki wykonały dzieci w Akademii Malucha.Rozmawialiśmy o Święcie Zmarłych, Zaduszkach, o pamięci o naszych bliskich, którzy odeszli.Dzieci wiedzą o tym, iż w różnych krajach różnie świętuje się ten dzień (Zaduszki, Halloween). Wykonanie witraży było dosyć trudnym zadaniem , a duszki bawiły i cieszyły dzieci.
W okresie jesienno- zimowym ,podczas chłodnych i długich wieczorów, przyda się odrobina magii w domu, której mogą dodać lampiony. Lampiony roztaczają ciepły blask wpływający pozytywnie na nasz nastrój. Szczególnie cieszą te wykonane własnoręcznie. A do ich ozdobienia wykorzystać można „przydasie” nazbierane w domu.
Czas spędzony w kuchni razem z rodzicem jest połączeniem przyjemnego z pożytecznym , a efekt pracy jest smaczny i kolorowy. Wspólne gotowanie i pieczenie może być świetną zabawą, uczy współdziałania, daje możliwość poznawania nowych produktów oraz smaków. Dla dzieci wspaniałym doświadczeniem jest współuczestniczenie w kulinarnych przygotowaniach, atmosfera oczekiwania, a następnie próbowanie gorącego jeszcze smakołyku. Jest wiele książek kulinarnych dla dzieci, z pięknymi ilustracjami i łatwymi opisami poszczególnych etapów „kucharzenia”, oczywiście bogatym źródłem pomysłów jest internet.
Pieczmy, gotujmy, bałagańmy, a potem wspólnie kosztujmy tych świetnych, bo przygotowanych razem smakołyków.
Składniki na ciastka jeże:
mąka 2,5 szklanki
2 jajka (całe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
3 łyżki kefiru
0,5 szklanki cukru
czekolada gorzka i mleczna
słonecznik łuskany
kolorowa posypka, wiórki kokosowe.
Mąkę, proszek, masło, jajka, kefir i cukier łączymy, wyrabiamy ręcznie ciasto. Z ciasta robimy kulki, rozgniatamy i formujemy łezkę. Ciastka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stp. i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu, ciastka dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, kolorową posypką i słonecznikiem.
Smacznego!
Las jesienią jest bardzo piękny. Drzewa i krzewy zmieniły swoje barwy ,możemy zobaczyć wszystkie odcienie ciepłych kolorów: żółtego, pomarańczowego i czerwonego.
Pod nogami słychać szelest liści, które jak dywan pokryły trawę.
Zwierzęta przygotowują się do zimy. Wysoko w niebie słychać odgłosy ptaków, które wybierają się w długą podróż do ciepłych krajów.
O różnych gatunkach zwierząt dzieci wiedzą bardzo dużo, z łatwością odpowiadały na zagadki i stworzyły bardzo piękne prace za pomocą różnych rodzajów ziaren (kasze, fasola,ryż…)
„Liście” Władysław Broniewski
Klon ma złote liście,
świecą się ogniście,
jesion zaś brązowe,
zgubił ich połowę;
dęby się czerwienią
pół na pół z zielenią,…
Piękny wiersz wprowadził nas w barwy jesieni.Dzieci stworzyły obrazy Pani Jesieni.
Akademia na start!
Zaczynamy nowy sezon spotkań w Akademii Malucha.
Będziemy pracować artystycznie,twórczo, smacznie i wesoło.
Na pierwszych zajęciach dzieci tworzyły swoje „portrety” na odrysowanym konturze sylwetki.
Wesoło, kolorowo i gwarno.
Zapraszam za tydzień(5 października) , przynieście „dary jesieni” (kasztany, liście, żołędzie…).
Jest wiele książek kucharskich dla dzieci, które łączą czytanie i gotowanie.Wiele z nich jest źródłem informacji, ale też wspaniałej zabawy.W naszej bibliotece znajdziecie wiele kolorowych, świetnych książek dla dzieci z przepisami łatwymi, kolorowymi….smakowitymi:”Rymowane przepisy na kuchenne popisy „Małgorzaty Strzałkowskiej, „Moja książka kucharska”, ” Cecylka Knedelek , czyli książka kucharska dla dzieci” Joanny Krzyżanek i inne.Na zajęciach dzieci wykonały swoje książki kucharskie z przepisami ulubionych potraw , ozdobione ilustracjami.
Andruty- cienkie wafelki przekładane dżemami, nutellą, kremem kajmakowym. Androny-banialuki, brednie, rzeczy niewiarygodne .O tej „subtelnej’ różnicy wiedzą dzieci z Akademii Malucha po przeczytaniu frg. książki Joanny Krzyżanek ”Cecylka Knedelek czyli Książka kucharska dla dzieci”- O tym jak Joasia pomyliła androny z andrutami. Oczywiście nasze andruty były pyszne, słodkie i po prostu palce lizać!
Ekologia, kwaśny deszcz, smog, oczyszczalnia…. okazuje się, że dzieci na ten temat wiedzą wiele, co pokazał quiz ekologiczny „Ziemia- nasz wspólny dom”. Nie obce są pojęcia recykling, segregacja śmieci, znają też sposoby, jak dbać o środowisko, co robić ze zużytymi bateriami, jak oszczędzać wodę na co dzień i jak ważna jest rola wody w życiu człowieka, zwierząt, roślin. Kształtowanie postaw proekologicznych już od małego jest bardzo ważne i cieszy nas ogromna wiedza na ten temat.
Po zwiedzeniu wystawy obrazów Anny Szwedko, na których widnieją pejzaże, kwiaty, zwierzęta, natura ,dzieci wykonały prace plastyczne „Nasza Ziemia”. Pojawiły się obrazy kuli ziemskiej, lasów, pól, morza, kwiatów….
Zbliża się Dzień Ziemi 22 kwietnia. Jest to dobra okazja , żeby przypomnieć o tym, że o Ziemię- nasz wielki dom musimy dbać, abyśmy mogli cieszyć się tym wszystkim, co nam oferuje. Dbać o nią nie tylko od święta. Ważne jest to, co robimy codziennie. A dzieci w Akademii Malucha świetnie to wiedzą!
Malujemy kamienie w wesołe, radosne wzorki, powstały biedronki, rybki, minionki i przeróżne obrazki.Wyobraźnia na pełnych obrotach i swoboda w artystycznym wyrazie.Świetna zabawa!
Sałata, pomidory, ogórki, rzodkiewka- o ich walorach smakowych wiemy wszyscy, ale okazuje się, że warzywa są kolorowym „materiałem dekoracyjnym”. Powstały kolorowe, zdrowe i śmieszne kanapki.Fajna zabawa i …smaczna!
Bez nich trudno wyobrazić sobie Święta Wielkanocne i koszyczek ze święconką. Dzieci ozdabiały jajka techniką decoupage.Poświęcimy jeszcze jedno spotkanie , aby wykończyć pięknie nasze prace.
Tym razem upiekliśmy pyszne wiosenne babeczki, udekorowane dżemem malinowym, bitą śmietaną,cukrem pudrem, kwiatuszkami i listeczkami.
Każde dziecko brało udział w „procesie tworzenia ciasta”- miksowaniu, ubijaniu jajek, dosypywaniu mąki, cukru, ubijaniu śmietany…Dużo zabawy!
Przepiękne prace wiosenne z cyklu „Idzie wiosna..”
Sprawność dłoni i palców u małego dziecka, to jedna ze sfer rozwoju, na którą trzeba zwrócić szczególną uwagę. Na każdym etapie wspierać ją można w trochę inny sposób. Jednym z nich jest umożliwianie dziecku aktywności plastycznej, nie tylko w przedszkolu, ale i w domu. Początkowo posługiwanie się nożyczkami może być dla dziecka trudne, niemniej jest to jedno z lepszych ćwiczeń doskonalących sprawność ręki i koordynację wzrokowo-ruchową. Prace plastyczne wymagające wycinania to przed wszystkim różnego rodzaju wyklejanki, czyli przyklejanie uprzednio wyciętych elementów z kolorowego papieru na kartkę.
Wiosenne witraże przysporzyły wiele kłopotów, ale satysfakcja z wykonanego zadania była ogromna!
Jeszcze śnieżek prószy,
Jeszcze chłodny ranek,
A już w cichym lesie
Zakwita sasanek…..
I dłużej już dzionka,
I bliżej słoneczka….
(Maria Konopnicka „Nasze kwiaty”)
Za oknami jeszcze (czasami) zimowy pejzaż. Ale wiosna tuż , tuż…Przebiśniegi, forsycje zakwitają, żurawie krzyczą na polach. Zwiastuny wiosny.
A w naszej pracowni „Pani Wiosna” kolorowa, radosna, kwiecista, wyczarowana spod zdolnych rączek dzieci spragnionych słońca, ciepła, kwiatuszków, zieleni.
Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas pieczenia faworków. Smaży się je także w tłusty czwartek.
Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.Największą atrakcją było „tłuczenie” ciasta, ale też bardzo wiele radości było przy zwijaniu ciasta w kokardkę. Oczywiście wszyscy się zajadaliśmy przepysznymi tradycyjnymi chruścikami!
Własnoręcznie ozdobione ramki do zdjęć, oczywiście ze zdjęciem ukochanych wnucząt, będą wspaniałym prezentem dla Babci i Dziadka.
Kolorowo, karnawałowo zaczęliśmy zajęcia po świętach.Pracowite dzieciaczki ozdabiały maski karnawałowe i jak zwykle, były bardzo pracowite.
Zapach korzennych przypraw, czekolady, lukru…Czas na pierniczki, przepyszne i oczywiście cudnie ozdabiane przez dzieciaczki. I dziś można palce lizać!
Kilka mam pomagało nam, za co bardzo dziękuję i zapraszam zawsze chętnych rodziców na wspólne zajęcia.
A dziś życzę wspaniałych, radosnych, pachnących piernikami, czekoladą,świerkiem ,rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia.
Spotykamy się….dopiero w Nowym Roku, 13 stycznia.
A takie właśnie przepiękne dzieła stworzyły dzieci w Akademii Malucha.Na pewno miło będzie mamie, tacie, babci, dziadkowi, kiedy otrzymają taką właśnie „osobistą kartkę”.
Choinka ubrana w własnoręcznie wykonane ozdoby to naprawdę fantastyczna sprawa. Rodzice! Doceńmy pracę dzieci i ubierzmy choinki w to co przygotujemy z dziećmi.Ileż uroku i niepowtarzalności jest w tych, może czasami nieporadnie wykonanych ozdobach. Ale jest to nasze, indywidualne …Nasze bombki decoupage są przecudne, czyż nie?
Po wysłuchaniu wiersza Jana Brzechwy „Na straganie” dzieci miały za zadanie wykonanie przestrzennej pracy z dowolnie wybranych warzyw i owoców (z dodatkiem innych materiałów np. bibuła, papier, plastelina). Liczyła się inwencja twórcza dziecka i jego pomysłowość. Prace takie doskonalą zdolności manualne, które odgrywają ważną rolę w rozwoju dziecka , ważna też jest estetyka ich wykonywania.
(Jan Brzechwa „Sowa”)
Sowa, bohaterka wiersza Brzechwy, wyczarowana została przez dzieci za pomocą…..ryżu, kaszy, kminku, bułki tartej.
Na początku „materiał malarski”zadziwił dzieci, ale po kilku chwilach pracowały z dużą fantazją!
Słodkie zajęcia kulinarne należą do ulubionych zajęć w Akademii Malucha. Któż z nas nie lubi gofrów z bitą śmietaną, owocami, nutellą,cukrem pudrem….Dzieci mają wiele frajdy w przygotowywaniu ciasta, każde dziecko ma jakieś zadanie:rozbijają jajka,dosypują cukier, mąkę, odmierzają odpowiednią ilość mleka, miksują. Zapach roznosi się po całym pałacu.Smakowicie!
Pyszne,zdrowe, a przede wszystkim wesołe ,kolorowe, dekoracyjne kanapki smakowały wszystkim, nawet …niejadkom.
W „Akademii Malucha” bawimy się , ale też uczymy, poznajemy przeszłość naszego miasta. W trakcie zwiedzania Pałacu dzieci dowiedziały się o legendach związanych z naszym miastem ( miska kaszy, słonica), poznały ważne postaci mieszkające dawniej w Pałacu, a także miały okazję „Zobaczyć, dotknąć, posłuchać” ciekawych ekspozycji w Muzeum Pałacowym. Podkreślamy jak ważne jest dziedzictwo kulturowe miasta i regionu, historia Trzebiatowa, zbiory i edukacyjna rola Muzeum.
„Kolorowe liście”
W naszym parku na jesieni,
od kolorów aż się mieni.
Gubią liście lipy, klony,
tu liść żółty, tam czerwony.
Lekki wietrzyk dmucha wieje,
miecie liście przez aleje.
– Co tam niesiesz powiedz Marku?
– Kolorowe liście z parku.
Wspaniałym materiałem do zrobienia prac są kolorowe dary jesieni: liście, kasztany, jarzębina…Dzieci wykonały z nich ozdobne wieńce, które będą pamiątką ze spaceru, wspomnieniem kolorowej jesieni.
Akademia Malucha wystartowała!
I znów gwarno, wesoło, twórczo.Nowa grupa dzieci, choć jest kilkoro „weteranów”, zaczyna spotkania podczas, których będzie artystycznie, smacznie, wesoło.
Tak było:2014/2015
Razem z mamą, razem z tatą…
Troszeczkę inaczej wyglądały zajęcia w ostatnią środę w Akademii Malucha, bowiem dzieci pracowały razem z rodzicami.Zadaniem dzieci było wykonanie pięknej laurki dla rodziców, a rodziców dla dzieci. I wyszło to , oczywiście przepięknie . Atmosfera była bardzo fajna,dzieci i rodzice pilnie pracowali nad wykonaniem oryginalnej kartki.Na zakończenie dzieci otrzymały pamiątkowe książki z przepisami na ciasta, które w ramach zajęć piekliśmy. Powstała ciekawa „książka”kucharska ilustrowana zdjęciami z zajęć i ilustracjami wykonanymi przez uczestników zajęć.
I znów pysznie!
Lubimy łakocie, więc tym razem upiekliśmy ciasteczka z dżemem i owocami. Użyliśmy gotowego ciasta francuskiego,z którego wycięliśmy kwadraciki i przełożyliśmy je pokrojonymi w kostkę jabłkami, dżemem wiśniowym.
Tym razem malujemy…kamienie
Jak się okazuje każdy materiał jest dobry do artystycznej zabawy.Wszystko można namalować:buźki, domki, zwierzątka czy pejzaże.Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia!