23 października 2018
/
Przez:
TOK/
- 0 Komentarzy
/
- Księga Potraw
Ciasto:
– 100g suchej kaszy gryczanej ugotowanej do miękkości na wodzie
– 3 jaja
– 80g mąki pszennej tortowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 80g masła
-150g czekolady – 100g gorzej, 50g mlecznej
– 50g suszonych żurawin
– 30g orzeszków ziemnych niesolonych grubo posiekanych
– kilka kropel aromatu rumowego/arakowego
Polewa czekoladowo:
– 30ml śmietanki kremówki 30%
– 70g czekolady deserowej
Kremówkę ogrzewamy i dodajemy czekoladę, całość energicznie mieszamy.
Na karmel orzechowy:
5g masła, 1 łyżka miodu, 100g orzechów
Ugotowaną kaszę, po wystudzeniu, mielimy w maszynce bądź blenderem. W garnku rozpuszczamy masło wraz z czekoladą i odstawiamy do przestudzenia. W drugim naczyniu ubijamy na puch jaja, następnie stopniowo dodajemy cukier. Wciąż ubijając, stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę i zmieloną kaszę gryczaną. Jako ostatnie dodajemy przesianą z mąką proszek do pieczenia, bakalie oraz aromat. Gotowe ciasto przekładamy do małej tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 minut. Po przestudzeniu dekorujemy rozpuszczonym ganache czekoladowym oraz orzeszkami w karmelu.