Nawigacja

Akademia Malucha
Chruścików czas

Faworki ,chrust, chruściki, także kreple– polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki smażone i posypywane cukrem pudrem. Z takiego samego ciasta robi się także tzw. róże karnawałowe.
Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas pieczenia faworków. Smaży się je także w tłusty czwartek.
  Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Zagniecione ciasto tłuczone jest wałkiem, składane i ponownie tłuczone, czynności te są powtarzane wielokrotnie, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.Dzieci bardzo energicznie i ochoczo „wytłukły”ciasto.A faworki były smaczniuteńkie!

Przepis:

  • 2,5 szklanki mąki (ja daję tortową)
  • 8 żółtek ( z białek możemy zrobić bezy)
  • łyżka spirytusu (może być też ocet 6%, który pełni funkcję spulchniacza oraz zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu)
  •  łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • ok. 6 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej i kostka smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania