
17 marca 2017
/
Przez:
TOK/
- 0 Komentarzy
/
- Akademia Malucha
Faworki ,chrust, chruściki, także kreple– polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki smażone i posypywane cukrem pudrem. Z takiego samego ciasta robi się także tzw. róże karnawałowe.
Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas pieczenia faworków. Smaży się je także w tłusty czwartek.
Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Zagniecione ciasto tłuczone jest wałkiem, składane i ponownie tłuczone, czynności te są powtarzane wielokrotnie, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.Dzieci bardzo energicznie i ochoczo „wytłukły”ciasto.A faworki były smaczniuteńkie!
Przepis:
- 2,5 szklanki mąki (ja daję tortową)
- 8 żółtek ( z białek możemy zrobić bezy)
- łyżka spirytusu (może być też ocet 6%, który pełni funkcję spulchniacza oraz zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu)
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- ok. 6 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
- olej i kostka smalcu do smażenia
- cukier puder do posypania